cartoon workshop

Ik leid een cartoon workshop op locatie voor kleine en grote groepen. Rondom een actueel thema gaan de deelnemers aan de slag met het bedenken en tekenen van één of meer cartoons.

De cartoon workshop wordt gegeven in de vorm van een cartoonbattle. Over hetzelfde onderwerp gaan de deelnemers in tweetallen met elkaar de strijd aan om de beste cartoons te maken.

Kunnen tekenen is zeker geen voorwaarde voor deelname. De workshop is géén tekenles maar in de eerste plaats gericht op het bedenken van een goede grap en het snel tekenen daarvan. Ter geruststelling: veel bekende cartoonisten zijn matige tekenaars (Kamagurka, Stefan Verwey, Fokke & Sukke, Gummbah etc).

Wat kun je verwachten? De workshop bestaat uit leren en doen.

Cartoonworkshop

Cartoonworkshop

Cartoon workshop: leren en doen

Ik begin met een korte verhandeling over humor en het fenomeen cartoon. Wat is in mijn ogen een goede cartoon? Ik laat een aantal voorbeelden van bekende en minder bekende cartoonisten zien. Daarna geef ik tips hoe je een grap kunt bedenken. Daarvoor bestaat geen formule maar er zijn wel weggetjes die je kunt bewandelen om de kans op het vinden van een grap te vergroten. Dan licht ik de drie T’s van de cartoon toe: titel, tekening, tekst. En ik zeg nog iets over het materiaal.

We gaan tenminste twee ronden doen, van circa 20-30 minuten. De groep kiest twee of drie onderwerpen. Als die zijn bepaald gaan de deelnemers in tweetallen aan de slag om bij het eerste onderwerp een goede grap te bedenken en te tekenen. Ik loop rond en help waar nodig. Als de tijd om is verzamel ik alle cartoons en gaan we door met ronde twee. Als ook die ten einde is bespreken we plenair alle cartoons en kiest iemand bij beide onderwerpen de winnende cartoon. Voor de winnaars heb ik een kleine prijs.

Ter inspiratie kun je een kijkje nemen op de website van de European Cartoon Award. Of kijk op cartoons-comics voor enkele van mijn cartoons.

De workshop wordt nóg leerzamer als ik start met mijn cartoonspeech van een uur waarin ik tientallen voorbeelden van meesterlijk cartoons laat zien en alles vertel over de geheimen van de cartoon.

Ja, ik wil overleg over een cartoonworkshop

Facilitate drawing!

Ik start de workshop met een korte inleiding in het fenomeen cartoon. Wat is een cartoon en wat kenmerkt een goede cartoon? Ik vertel over de drie T’s van de cartoon: titel, tekening, tekst. Daarbij laat ik een aantal voorbeelden zien.

Hierna gaat iedereen in tweetallen aan de slag met potlood, gum, stift, markers en papier. Ik loop rond en geef suggesties waar het nodig is.

Ik zorg voor het materiaal.

Teamwork!

Zelf maak ik niks, ik zorg dat de deelnemers in staat zijn cartoons te maken. In meerdere ronden van 20-30 minuten gaan tweetallen met elkaar de strijd aan in het bedenken en tekenen van cartoons over een actueel onderwerp dat speelt in het bedrijf. Misschien is iemand uit de directie bereid aan het slot de winnende cartoons te kiezen.

 

Een dagdeel vol creativiteit, interactie, competitie, humor en plezier. Met aan het eind concrete resultaten in de vorm van een groot aantal verrassende cartoons.

Qua opzet van de workshop is elke denkbare tussenvariant bespreekbaar.

Participation!

U geeft uw medewerkers de mogelijkheid op een originele manier actief betrokken te worden bij een actueel thema. Het is een werkvorm waaraan uw medewerkers veel plezier zullen beleven. Deze workshops dragen bij aan collegialiteit en teambuilding.

De resultaten zullen verrassend zijn.

De beste cartoons kunnen intern worden gepubliceerd.

© 2023 – Infocomics – drawing attention – clear visuals with value | Live tekenaar nodig? Cartoonist nodig?