cartoonspeech

cartoonspeech

cartoonspeech

Ik heb een cartoonspeech ontwikkeld over humor en meer in het bijzonder over de cartoon. De presentatie heet De Grap van Humor, cartoons: a world of silly. In een uur vertel ik alles over het geheim van humor en we gaan op zoek naar de magie van cartoons. Ik laat heel veel cartoons zien van nationale en internationale cartoonisten. Voor cartoons van mijn hand kun je kijken op cartoon-comic.

Cartoonspeech: humor en lachen

Ik begin met te definiëren wat humor is en wat lachen is. Humor is in elk geval een essentieel onderdeel van het leven. Een paar quotes: “humor is een pauzeknop van de ernst” (Gerrit Komrij), “humor is de hoogste kunstvorm” (Theo Maassen) en “humor betekent voor mij lachen om jezelf” (Sempé). Ik doe ook uit de doeken wat voorbij humor ligt.

Cartoons: a world of silly

Ik heb een grafiek gemaakt met negen soorten humor, uiteenlopend van kindhumor tot harde en absurde humor. De pepertjes zijn een indicatie van de scherpte van de grappen en de horizontale lijn geeft de grens aan van wat iemand nog leuk vindt. Van elke soort laat ik enkele voorbeelden zien. Mijn cartoons spelen zich af in het gele gebied.

cartoonspeech

Wat is een cartoon? “Een getekende mop” (Kees van Kooten). Ik laat onder meer de allereerste cartoon zien en vertel waar het woord cartoon vandaan komt. Ik maak onderscheid tussen politieke cartoons en, zoals ik ze noem, humorcartoons. Wat zijn kenmerken van een (goede) cartoon en wat vind ík een goede cartoon? Ik laat een aantal archetypes van cartoons zien en ik vertel hoe een cartoon tot stand komt. Ook vertel ik over de werking van ‘het komisch effect’ en nog veel meer. Kortom: alle geheimen worden onthuld met als klapstuk de bekendmaking van de magie van de cartoon.

Bestellen

Ik ben te bestellen voor deze presentatie. De duur is ongeveer een uur.

Een interessante mogelijkheid is direct na de speech een cartoonworkshop te houden. De theorie kan dan in praktijk worden gebracht. Dit is een ideale combinatie voor een halve dag leerzaam entertainment.

Ter inspiratie, klik hier voor de Cartoonist Of The Year International Award.

 

Ja, ik wil de cartoon speech

© 2023 – Infocomics – drawing attention – clear visuals with value | Live tekenaar nodig? Cartoonist nodig?