visual support

visual support

visual support

visual support

visual support

visual support

visual support

visual support

visual support

Visueel denken en werken

Interactief werken door middel van tekenen maakt groepen effectiever. Samen tekenen of laten tekenen verlaagt de drempel en stimuleert de inbreng van alle deelnemers. Met ‘visual support’ is langs elkaar heen praten heel moeilijk geworden. What you say is what you see.

Visueel denken en werken is een beproefde methode die geen tekentalent vraagt. Met een vel papier, stiften en enkele eenvoudige basisvormen wordt een discussie goed op gang gebracht. Ter inspiratie kun je een kijkje nemen op managementmodellen.

‘Visual support’ kleine groep

Bij een kleine groep gaan we rondom de tafel zitten, het gesprek voeren – al dan niet onder leiding van een facilitator – en de aandacht richten op het vel papier op tafel. Ik zet de ideeën in schets op papier en corrigeer net zo lang tot het plaatje aan de wensen voldoet. De deelnemers laten zich inspireren door wat voor hun ogen ontstaat, voeden de tekenaar met aanvullende ingevingen en we bespreken met elkaar het beeld dat vorm krijgt. Het is de wisselwerking tussen de deelnemers, tekenaar en tekening die voor een doorbraak naar resultaat zorgt.

‘Visual support’ grote groep

Bij een grotere groep gaan we in subgroepen werken waarbij de deelnemers hun ideeën op kleinere vellen papier uitwerken. Ik loop rond en geef tips en adviezen waar nodig. Bij het uitwerken in kleinere groepjes kan een losse of strakke methode worden gevolgd (denk aan criteria, opdrachten, planning). Een belangrijke leidraad is “kill your darlings”. Als iets niet goed is moet het de prullenbak in. In het plenaire gedeelte brengen we alles samen en proberen we tot een samenvatting te komen waar iedereen enthousiast over is. Het is cruciaal dat iedereen zich uitspreekt over de visualisatie. Een belangrijke toets is verschillende deelnemers een mondelinge toelichting bij de plaat te laten geven zodat hoorbaar is tot welke interpretaties het eindresultaat leidt en waar de verschillen zitten.

Meerwaarde ‘visual support’

Na de sessie kan ik het getekende groepsresultaat in meer detail uitwerken tot een missie-visieplaat.

 

Ja, ik wil visual support

Draw the ideas!

Ik sluit aan bij een groep en we gaan gezamenlijk op zoek naar een treffende visuele weergave van het probleem, het voorstel, de ideeën, de aanpak of de oplossing. Kortom: van het onderwerp dat aan de orde is.

Mijn inbreng is meedenken, vragen stellen en uittekenen. De deelnemers hebben de mogelijkheid mij hierin te sturen.

De sessies kunnen van korte duur zijn of meerdere dagen in beslag nemen.

Group idea map!

Als het goed is eindigt de sessie met een tekening die de denkbeelden van de groep weergeeft. Het gaat hierbij niet in de eerste plaats om de schoonheid van de tekening maar om de inhoud van de plaat. Staat de essentie er op en is er consensus? Vertelt iedereen dezelfde toelichting bij de plaat?

Digitaal: een JPEG- of PDF-bestand (600 dpi) dat kan worden geprojecteerd of geprint.

Papier: een groot formaat tekening of meerdere afzonderlijke vellen, getekend met stift en gekleurd met markers. De tekening kan aan de muur worden gehangen.

Meetings come alive.

Visueel denken betrekt de deelnemers actief en vergroot de spirit, energie, vrolijkheid, creativiteit, productiviteit en het resultaat.

Beeldtaal versterkt het collectief geheugen en maakt groepen intelligenter: “I see what you mean”. Letterlijk.

© 2023 – Infocomics – drawing attention – clear visuals with value | Live tekenaar nodig? Cartoonist nodig?